„Tricolorele” lui Tadici au părăsit Campionatul Mondial în lacrimi

România a terminat Campionatul Mondial din Serbia mai repede decât se aştepta, fiind eliminată, surprinzător, în optimile de finală, de reprezentativa Poloniei, după ce a condus aproape 50 de minute

Cu o echipă mult schimbată faţă de cea cu care a abordat Campionatul European de anul trecut, România a plecat încrezătoare la Campionatul Mondial din Serbia, cu gândul de a obţine un rezultat cât mai bun pentru handbalul românesc. „Tricolorele” pregătite de Gheorghe Tadici au demonstrat în meciurile din faza grupelor că au potenţial, că sunt suficient de motivate şi de pregătite atât din puncte de vedere tehnico-tactic, cât şi psihic.
Finalul a fost, însă, unul dezamăgitor. Un sfârşit de Campionat Mondial în lacrimi pentru fetele selecţionerului Gheorghe Tadici, după ce România a pierdut, inexplicabil, cu 29 – 31 în faţa Poloniei, la capătul unui meci în care „tricolorele” au condus aproape 50 de minute.
După patru victorii şi o singură înfrângere în faza grupelor, naţionala ţării noastre a abordat foarte încrezătoare meciul din optimile de finală, cu Polonia, ceea ce s-a şi dovedit până în minutul 52. Polonezele au avut un început mai bun de partidă, dar România şi-a revenit rapid şi a preluat pentru prima dată conducerea în minutul 9, prin reuşita Cristinei Neagu. Pentru handbalista legitimată la Budugnost Podgorica a fost doar începutul unui joc aproape perfect, Neagu fiind piesa de bază în partida de duminică seara. Însă, nu a fost de ajuns pentru o calificare în sferturile de finală, deoarece colegele sale nu s-au descurat la fel de bine pe faza de atac. România a intrat cu avans de patru goluri la vestiare, 17 – 13, iar iubitorii handbalului din România se gândeau deja la jocul din sferturi, cu Franţa. Însă, finalul a fost dezastruos pentru jucătoarele noastre. În minutul 47, scorul era 26 – 22 pentru România, după care, „tricolorele” nu au mai marcat timp de 11 minute, perioadă în care polonezele au întors rezultatul în favoarea lor, conducând cu 29 – 26. Dărâmate psihic, handbalistele lui Tadici nu au mai avut puterea să revină, pierzând partida la o diferenţă de două goluri.
„Incredibil, dar adevărat! Ni se întâmplă parcă numai nouă, se repetă astfel de situaţii, am pierdut un joc pe care l-am avut în mână. Noi am prins o zi slabă, chiar dacă la pauză aveam patru goluri. Am avut multe situaţii de superioritate numerică pe care nu le-am fructificat, iar acest lucru ne-a costat victoria. Este greu să câştigi când ai un procentaj aşa slab la şase metri, nici măcar 50 la sută, şi o defensivă amabilă. Când iei goluri de la 10 metri, ratezi de pe 6 metri, pe contraatac, la nivelul acesta eşti taxat. Îmi asum eşecul, dar ce poate să mai facă un antrenor când echipa are 20 de situaţii de la 6 metri şi ratează mai mult de 50 la sută. Nu trebuia să ne oprim aici, fetele au alte posibilităţi. Aveam echipă de primele opt, acesta era şi obiectivul propus. Nu merită să le tai capul, meciurile cu Germania şi Ungaria au fost etalon, au demonstrat că se poate”, a comentat selecţionerul Gheorghe Tadici.
Delegaţia României s-a întors luni de la Novi Sad, iar în perioada următoare va fi analizată prestaţia „tricolorelor” la turneul final din acest an. O evoluţie bună, dacă eliminăm ultimele opt minute ale meciului cu Polonia, una în care România a demonstrat că are puterea să ajungă la Jocurile Olimpice din 2016. Uneori, însă, nu este suficient să ai valoare pentru a obţine ceea ce îţi propui, iar României i-a lipsit pe final ambiţia şi curajul. A fost, parcă, un blestem din partea unguroaicelor.

 

Leave a Comment